10 användbara Windows-kommandon du bör veta

Det finns några saker du kan bara göra från kommandoraden, även på Windows. Några av dessa verktyg inte har grafiska motsvarigheter, medan andra är helt enkelt snabbare att använda än sina grafiska gränssnitt.

Vi kan omöjligen täcka alla användbara kommandon som du kan använda i kommandotolken eller Power här. Vi kommer att fokusera på kommandon som bör vara användbara även om du inte är en kommandorad person.

Du hittar din IP-adress från kontrollpanelen, men det tar en hel del klick. Kommandot ipconfig är ett snabbt sätt att bestämma datorns IP-adress och annan information, till exempel adressen till dess standardgateway – användbart om du vill veta IP-adressen för din routers webbgränssnitt.

Om du vill använda kommandot bara ipconfig i kommandotolken. Du ser en lista över alla nätverksanslutningar datorn använder. Titta under Wireless LAN-adapter om du är ansluten till Wi-Fi eller Ethernet-adapter Anslutning till lokalt nätverk om du är ansluten till ett trådbundet nätverk.

Om du ändrar DNS-server, kommer effekterna inte nödvändigtvis ske omedelbart. Windows använder en cache som minns DNS-svar den mottagna, vilket sparar tid när du använder samma adresser igen i framtiden.

För att säkerställa Windows blir adresser från de nya DNS-servrar istället för att använda gamla cachade poster kör ipconfig / flushdns kommando efter att ändra din DNS-server.

Om du har problem med att ansluta till en webbplats eller andra nätverksanslutningsproblem, Windows och andra operativsystem har några standardverktyg som du kan använda för att identifiera problem.

För det första är ping-kommandot. Skriv ping google.com och Windows kommer att skicka paket till Google.com. Google kommer att svara och låta dig veta det fick dem. Du kommer att kunna se om några paket som inte gjorde det till Google.com – kanske du upplever paketförlust – och hur lång tid det tog dig att höra tillbaka – kanske nätverket är mättad och paket tar ett tag att nå sina destinationer.

Det finns också tracert kommandot, som spårar rutten det tar för ett paket att nå en destination. Till exempel köra tracert google.com och du ser den väg din paketet krävs för att nå Google. Om du har problem med att ansluta till en webbplats, kan tracert visa dig var problemet uppstår.

För mer information om hur du använder dessa kommandon, läs vår introduktion till felsökning Internet anslutningsproblem.

Kommandot shutdown är särskilt användbar på Windows 8. Du kan använda den för att skapa egna genvägar och placera dem på startskärmen eller skrivbordet, så att du lättare stänga Windows utan att gräva igenom charm bar eller logga ut först.

Detta kommando kan också användas för att starta om datorn. I Windows 8, kan du även använda en speciell strömbrytare för att starta datorn i den avancerade startalternativmenyn.

Den Uppdatera din dator funktionen på Windows 8 kan du återställa datorns systemtillståndet till sitt ursprungliga skick – antingen från en ren Windows installera eller som datorn kom från tillverkaren. Du kan skapa dina egna återställnings bilder, men denna funktion är dold – du måste göra det med recimg kommando från en kommandorad. Detta gör det möjligt att ta bort tillverkarinstallerade bloatware eller lägg till dina favoriter skrivbordsprogram till din återställningsavbildning.

För mer information om hur du använder recimg, läs vår översikt över allt du behöver veta om att skapa och använda anpassade återställnings bilder på Windows 8.

Windows 8.1 avlägsnar Windows 7 backup gränssnitt, som tillät dig att skapa systemet säkerhetskopior. Dessa systemavbildningar innehåller en fullständig bild av varje enskild fil på systemet, så att de är annorlunda från Windows 8: s återhämtnings bilder.

Medan det grafiska gränssnittet har tagits bort, kan systemadministratörer och nördar fortfarande skapa systemavbildning säkerhetskopior genom att köra wbadmin start backup cmdlet i ett Power fönster. Till skillnad från alla andra kommandon här, måste detta kommando-line verktyg köras inifrån Powershell inte Kommandotolken.

Windows innehåller en systemfil checker verktyg som skannar sina systemfiler och söker efter problem. Om systemfiler saknas eller är skadad, kommer systemfilen checker reparera dem. Detta kan åtgärda problem med vissa Windows-system.

För att använda det här verktyget, öppna Kommandotolken som administratör och kör kommandot sfc / scannow.

Telnet-klienten installeras inte som standard. Du måste installera det från kontrollpanelen. En gång installerat, kan du använda kommandot telnet för att ansluta till Telnet-servrar utan att installera någon programvara från tredje part.

Du bör undvika att använda telnet om du kan hjälpa det, men om du är ansluten direkt till en enhet och det kräver att du använder telnet för att ställa upp något – ja, det är vad du måste göra.

Chiffer kommandot används främst för att hantera kryptering, men det har också ett alternativ som kommer att skriva skräp data till en enhet, rensa dess fria utrymme och säkerställa ingen raderad fil kan återvinnas. Raderade filer normalt stanna kvar på disken om du använder en SSD-enhet. Chiffer kommandot effektivt tillåter dig att “torka” en enhet utan att installera några verktyg från tredje part.

Om du vill använda kommandot anger den enhet du vill torka som så

Ciper / vikt: C: \

Netstat kommandot är speciellt användbar, visar alla typer av nätverksstatistik när de används med olika alternativ. En av de mest intressanta varianter av netstat är netstat -an, som kommer att visa en lista över alla öppna nätverksanslutningar på sin dator, tillsammans med hamnen de använder och den utländska IP-adress de är anslutna till.

Detta är inte en fullständig lista över alla kommandon som du kan ha nytta av, men vi hoppas att det har gett dig en uppfattning om de många kraftfulla verktyg som lurar under ytan. Linux är inte det enda operativsystemet där användarna kan dra nytta av att lära sig några kommandon.

Glöm inte om “gpupdate / force”. Så många nätverk / behörighetsproblem har lösts med hjälp av den här!

Också – “värdnamn” är bra i Windows 7 så att du vet datornamnet.

Timeout “är en annan mycket användbart verktyg för kommandofil skript för att lägga till tidsinställda pauser Alltför många människor fortfarande använder.” Ping “-kommandot omdirigeras till NUL att göra detta – lame.

Shutdown / i – givet att tar upp det grafiska gränssnittet, men jag använder det hela tiden.

Jag tycker alltid att rekommendera “netstat -ano” som visar processnummer också. Gör det lättare att dra upp Aktivitetshanteraren (eller ännu hellre Process Explorer) och ta reda på vad exakt process använder eller lyssnar efter anslutningar.

taskkill / f / im process.exe

Avslutar processen “process.exe”.

Inte säker men där det ger kommandot för

chiffer – permanent radera och skriva över en register

Den säger att använda

Ciper / vikt: C: \

Jag vet inte, men det är tänkt att vara chiffer inte Ciper baserat på

En ytterligare användning för Telnet är att se om en server kan nås och lyssnar på en viss port. Även om du inte har en SMTP-klient kan du “telnet mailserver.com 25” och se om du får ett svar. Detta är mycket användbar vid felsökning anslutningsproblem.

Om du har gjort några ändringar i Windows uppstart skärmar och låsskärmen (t ex lägga XBMC logotyper för en HTPC) som kommer att tas bort av sfc / scannow.

Tre riktigt användbara tillägg är snedstreck + K Switch :: / k :: tillåter kommandot (s) som ska köras direkt från rutan Kör Double-tecken :: && :: för sammanfogning kommandon tillsammans och större än-tecken :: > :: för utmatning av data till en fil

Exempel på / k omkopplare

Kommer att visa ipconfig info, från RUN rutan, utan att behöva starta till CLI initialt.

För det andra är det &&, tillåter att sammanfoga (sammanfogning) kommandon.

exempel på

tolkning

Lanseringen cmd.exe och ändra katalog till rot C: \; göra en katalog vid roten av c foo, byt katalog till foo och göra kataloger appar, säkerhetskopiering och drivrutiner, ändra katalog till backup och skapa en katalog kallar CCleaner säkerhetskopior.

Utmatning CMD resultat till textfil

Exempel på användning> symbol för att ouput resultaten till en textfil.

Skapar en lista över instaled program i en textfil med namnet My_progs_list i C: \ Drive

matar ut en kontinuerlig ping testet till textfil (Inga resultat visas i CLI / CMD låda medan detta är igång) [att stoppa eller avbryta med kommandot: Ctrl + C].. .Och resultat kan ses genom att öppna den sparade textfilen vid C: \ PINGTEST

Bra L.U.C.K = L abouring U nder C orrect KUNSKAP

Du bör undvika att använda telnet om du kan hjälpa det …

Kan du eventuellt utveckla detta? Jag kunde förstå att undvika Telnet Server som en säkerhetslucka, men kunden? Finns det någon risk jag är omedvetna om? Jag har aldrig hört talas om någon som äventyras genom att logga in en MUD, till exempel.

Telnet är inte krypterad, så i allmänhet är det som bör undvikas. För vissa saker men det är bara bra.

Så är HTTP och e-post. Vill du också göra ett uttalande om att de bör undvikas i allmänhet? Menar inte att låta antagonistic- bara ganska förvirrad om varför du skulle känna behovet att uttryckligen varna via telnet om det enda problemet är att det inte har så många funktioner som andra protokoll. Jag tror att de flesta alla här vet att du använder HTTPS att göra din bank, PGP (eller liknande) för att skicka krypterad kommunikation och SSH för säker fjärråtkomst.

Nåja, inte riktigt complaining- du bara hade mig orolig jag hade utsätta mig till någon fara skulle jag inte hört talas om förut.

telnet towel.blinkenlights.nl

ASCIII STAR WARS

Bara för att jag är i ASCII. Utöver det

ASCIII STAR WARS

Fan min snabba skrivfärdigheter … gotta lära sig att röra typ

Bara för att jag är i ASCII.

* Två lol

Du ser aldrig på en rättstavat ord, och det bara ser konstigt? Två … två … två ??!

Många, många gånger. Till exempel, underbar på något sätt påminner mig om Gorgonsen …

Har && orsaka kommandotolk för att vänta på vad som är före det att avsluta innan du går vidare? Sekventiella rader i a.bat filen inte. Om ett kommando kräver den tidigare en att fylla i för att fungera korrekt det oftast inte. Klassiskt exempel är

rmdir / s / q LastBackuprename CurrBackup LastBackupmkdir CurrBackup

Rename kan misslyckas på grund av föregående rmdir fortfarande pågår eller om denna en piper av, kan den mkdir misslyckas eftersom den rename fortfarande pågår. Riktigt dumt sätt att göra saker, men då är det Microsoft. Jag tror grindar skrev cmd.exe innan han barmhärtigt sluta kodning.

Det betyder vänta på ett resultat ja, och om den tidigare utförande misslyckades, kommer det inte att fortsätta.

Med hjälp av en enda “&” kommer att göra det fortsätta även när upplever fel, och efter ett snabbt test, ja “&” visserligen också vänta på tidigare uttalande att avsluta.

(Du kan utföra testet själv genom att exempelvis utföra detta: “echo 1 & eko 2 & Timeout 10 / Nobreak & eko 3”)

SC gör det möjligt att hantera tjänster. Det fiffiga är att det kan göra det på fjärrdatorer

t.ex. sc \ remote_computer fråge ccmexec känna SCCM klientstatus på remote_computersc \ remote_computer stopp wlansvc att stoppa WLAN AutoConfig

wmic gör det möjligt att söka WMI, och det är sååå powerfuleg: – att få Adobe Reader version på fjärr computerwmic / nod: remote_computer produkt där (namn som “% Adobe Reader%) få version – att få serienummer computerwmic bios få serienummer – att få datortillverkaren och modell (namn eller nummer) wmic datorsystem få säljare, modell- att få Windows versionwmic os får namn

Robocopy är ett snyggt verktyg för kopior och backupseg: Robocopy c: \ temp d: \ temp / e – kopierar c: \ temp i d: \ temprobocopy c: \ temp \ my_server \ temp_save / mir – en spegel av c: \ temp på en fjärr serverit har många alternativ för loggning, vad man ska göra i händelse av avsaknad av källa eller destination etc.

edit: typo

Väldigt cool, tack. Jag hittade också denna

http://support.microsoft.com/kb/279253

som stödjer vad du säger. Detta är mycket bättre än den kludge jag kom upp med att serialisera som var (utan distans linjer)

start / vänta cmd / c rmdir / s / q LastBackup

start / vänta cmd / c döpa CurrBackup LastBackup

start / vänta cmd / c mkdir CurrBackup

och detta inte ens leta efter fel, det bara väntar avslutad innan du går till nästa sats. Mycket användbart tips, tack.

Exempel på && cmd / k cd \ && md foo && cd foo && md apps säkerhetskopior drivrutiner && md säkerhetskopiering && MD “CCleaner säkerhetskopior”

Vill du observera vad jag tror är ett fel i ovan DOS kommandoraden. Det borde vara

cmd / k cd \ && md foo && cd foo && md apps säkerhetskopior drivrutiner && cd backup && md “CCleaner säkerhetskopior”

Jag tror att du menar CD förändring av säkerhetskopior katalog, inte md (eftersom katalogen har redan gjorts) och sedan göra den nya katalogen “CCleaner säkerhetskopior”.

Liksom && utför endast nästa kommando om den föregående var framgångsrika, dubbla vertikala streck || styra saker så nästa kommando exekverar endast om föregående kommando hade ett fel.

Här är ett enkelt exempel

Om BobsFolder inte existerar sedan kommandot DIR skulle returnera ett fel och det andra kommandot skulle skapa den.

Dessa kan kedjas ihop i en rad som denna

Detta kommer att försöka visa BobsFolder, CD i den om den existerar, eller skapa den om den inte gör det.

Ännu roligare är att använda parentes för att expandera detta

Men man kunde ryckas här ….

Den mest underskattade CMD kommando är till för. Det är inte bara för att behandla filer och kataloger, men kan användas för (no pun intended) läsa filer, som en verklig FOR loop, string parser och flera andra jag kan inte tänka utanför upp i mitt huvud.

En dag jag kommer att behöva sitta ner och skriva en omfattande artikel eller artikelserie om hur jag har använt FOR kommandot i en myriad av projekt.

Naturligtvis, som är min vanliga personliga sarkasm, jag kan ryckas med det. Här är ett sätt att visa datum systemet ÅÅÅÅMMDD, med två för kommandon i en linje för att tolka% DATE% variabel

FOR / F “tokens = 1-2″% i i ( “% date%”) gör (FOR / F “tokens = 1-3 delims == /”% s ( “% j”) gör @ECHO% u % s% t)

Detta skulle återvända dagens datum (17 oktober 2013) som 20.131.017

Den mest underskattade kan vara för, men det mest häftigt är ett par kommandon tillsammans.

En för Robocopy. Jag använder det ganska bra hela tiden, särskilt när säkerhetskopior är berörda.

edit: typo

Ok jag körde det kommandot och det fungerar inte värt ett skit.

Jag trodde det var bara ett slags codespeak för Return of the Jedi. Jag mena III sak.

Jag kör detta som en bat-fil. Det ger namnet och sökvägen till pic används som den aktuella bakgrundsbild.

@echo off

@eko.

@echo Vägen till den aktuella Desktop bakgrundsbild är

@eko. @eko.

REG QUERY “HKCU \ Software \ Microsoft \ Internet Explorer \ Desktop \ General” / v WallpaperSource

@eko. @eko.

paus> nul

@utgång

Det äldsta hotellet i världen, Nisiyama Onsen Keiunkan, ligger i Japan och har varit i drift sedan 705 AD.