21 fönster administrationsverktyg förklaras

Windows är fylld av systemverktyg, och många av dem är i mappen Administrationsverktyg. Verktygen här är mer kraftfulla och komplexa, så de är dolda där de flesta Windows-användare inte kommer att snubbla över dem.

Några av dessa verktyg är endast tillgänglig på Professional eller Enterprise-versioner av Windows, inte “kärna” eller Home versioner av Windows 8.1, 8 och 7. lista över verktyg här är från en Windows 8.1 Professional systemet.

Verktyget Komponenttjänster kan du konfigurera och administratör COM-komponenter och COM + applikationer. Om du inte vet vad detta innebär, behöver du inte det här verktyget. De flesta Windows-användare ska aldrig behöva röra detta, vilket är varför det är begravd här i mappen Administrationsverktyg.

Datorhantering Applikationen ger en mängd verktyg i ett fönster. Till exempel Delade mappar och lokala användare och grupper verktyg ger dig en mer kraftfullt gränssnitt för visning och hantering av delade mappar och grupper på datorn. Diskhantering enhet partitioneringsverktyg finns också här.

Några av de verktyg här – såsom Task Schema, Loggboken och prestandaverktyg – har också sina egna genvägar i mappen Administrationsverktyg.

Detta är standard Diskdefragmenteraren flesta Windows-användare är bekanta med. I Windows 8 och 8,1, är det namngivna Optimera Drives och kan också optimera solid-state-enheter samt Defragmentera mekaniska hårddiskar. Windows defragmenterar dina diskar automatiskt, så att du inte ska behöva köra verktyget på egen hand.

Varje Windows-användare kan dra rom Diskrensning, så det är lite out-of-plats här. Detta verktyg söker igenom systemet för onödiga filer – temporära filer, Windows Update avinstallationsfiler och annat skräp – och kan snabbt ta bort dem för att frigöra utrymme.

Loggboken visar händelseloggen i Windows. Applikationer, tjänster och själva Windows skriver meddelanden till händelseloggen. Visa loggen kan ibland hjälpa dig att identifiera problem och söka upp ett specifikt felmeddelande, men de flesta av de meddelanden som här är inte viktigt.

Windows teknisk support telefonsamtal bluff förlitar sig på Loggboken för att skrämma användare. Fall inte för trick – det är normalt att se felmeddelanden här.

Detta verktyg kan du ansluta till en iSCSI-baserad lagring array genom en Ethernet-kabel. Om du inte behöver ansluta till iSCSI-lagring arrayer i ett datacenter, behöver du inte det här verktyget.

Säkerhetspolicy är kombinationer av säkerhetsinställningar som hjälper låsa en dator. Verktyget Lokal säkerhetsprincip kan du ställa in säkerhetspolicy på din nuvarande dator. Till exempel kan du använda lösenord politik för att fastställa en lägsta lösenord längd eller tvinga användarna att byta lösenord med jämna mellanrum.

Open Database Connectivity (ODBC) är en standard som gör det möjligt för ODBC-kompatibla program för att kommunicera med varandra. Till exempel kan du flytta data fram och tillbaka mellan Microsoft Access och annan ODBC-aktiverat program. Detta kräver lämpliga ODBC-drivrutiner installerade på systemet. ODBC datakällor verktyg låter dig ställa in ODBC-drivrutiner och datakällor. Du vet om du behöver det – de flesta kommer inte.

Den 64-bitarsversioner av Windows, har du både 32-bitars och 64-bitars versioner av det här verktyget. Detta gör det möjligt att hantera de datakällor som används av både 32-bitars och 64-bitarsprogram.

Performance Monitor kan du skapa prestanda och felsökningsrapporter. Även om detta verktyg kan vara intressant, det är klart mer avsedd för systemadministratörer än för genomsnittliga Windows-användare.

Utskriftshantering fönstret ger en mer kraftfull, detaljerad gränssnitt för visning och hantering av skrivare på datorn. Till skillnad från kontrollpanelen, kan du också se vilken skrivare drivrutiner är installerade på datorn och bläddra skrivare av om de har utskrifter eller inte. Du kan också visa och hantera skrivarservrar härifrån.

Resurs Monitor visar information om din hårdvara resursanvändning – CPU, disk, nätverk och minne. Verktyget bryter också ned användning av program, så att du kan se vilka program som skriver till din hårddisk eller som processer som körs använder mest bandbredd.

Verktyget Services visar de tjänster som är installerade på Windows-system och tillåter dig att hantera dem. Tjänster är låg nivå program som körs i bakgrunden. Många av dessa tjänster ingår i Windows och utföra viktiga systemuppgifter.

Vi rekommenderar inte att inaktivera tjänster – du kommer inte att se en märkbar hastighets med moderna system. Du kan också orsaka problem om du inaktiverar nödvändiga tjänster.

Systemkonfiguration är densamma som MSConfig verktyg som du kan använda för att justera dina start och startinställningar. I Windows 7, kan det också användas för att hantera startprogram – men du bör använda Startup Manager integreras i Aktivitetshanteraren på Windows 8 och 8,1.

Fönstret Systeminformation visar information om maskinvarukomponenter som är installerade i datorn och Windows-konfigurationen. Du kan se de exakta modellnummer dina hårdvarukomponenter härifrån. Det är inte den mest användarvänliga hårdvara notering verktyg, men det är integrerat i Windows.

Detta verktyg visar också en del information om ditt Windows-system – till exempel kan du se en lista över miljövariabler och deras värden.

Windows använder Schemaläggaren för att automatiskt köra processer enligt tidtabell. Schemaläggaren programmet kan du ställa dina egna program för att köras på ett schema, visa systemets schemalagda aktiviteter, och hantera dem.

Windows-brandväggen kan tyckas ett enkelt verktyg, men det är faktiskt mycket kraftfull. Avancerad brandvägg konfiguration applikation tillåter dig att skapa och hantera avancerade brandväggsregler. Till exempel kan du använda detta verktyg för att blockera specifika applikationer från att ansluta till Internet eller bara tillåta anslutningar till en server program från en viss IP-adress.

Minnet diagnostiskt verktyg kontrollerar din random access memory (RAM) för defekter. Kör den och datorn startas om.

Detta verktyg fungerar som memtest86 + – det skriver data till olika delar av ditt RAM-minne och läser det tillbaka. Om det blir olika data tillbaka, vet att det RAM-minnet fungerar inte. Detta är vanligtvis ett hårdvaruproblem och kan i allmänhet lösas genom att ersätta åtminstone en pinne av RAM.

Power är en avancerad scripting miljö. För människor som faktiskt behöver en kommandoradsgränssnitt på Windows, är Power en kraftfull efterföljare till Windows Kommandotolken den. Om du inte behöver en kraftfull kommandoradsgränssnitt, är detta inte för dig.

Powershell Integrated Scripting Environment (ISE) tillhandahåller ett grafiskt gränssnitt ovanpå Powershell. Detta verktyg tillsattes senare och ger en mer kraftfull, fullfjädrad gränssnitt än standardPower konsolen.

Både 32-bitars (den “x86” version) och 64-bitarsversioner är tillgängliga om du använder en 64-bitarsversion av Windows.

Många av verktygen här bör inte manipuleras om du inte vet vad du gör. Till exempel kan du stänga av viktiga systemtjänster eller schemalagda aktiviteter, vilket orsakar problem med Windows.

Kanada inte anta en nationell flagga till 1965, nästan ett sekel efter det blev ett land 1867.