50+ filändelser som är potentiellt farliga på fönster

De flesta människor vet that.exe filer är potentiellt farliga, men det är inte den enda filändelsen att akta sig för Windows. Det finns en mängd andra potentiellt farliga filändelser – mer än du kanske tror.

Det är viktigt att veta vilken fil förlängningar är potentiellt farliga att avgöra om en bifogad fil till ett e-postmeddelande eller laddas ner från nätet är säkert att öppna. Även skärmsläckare filer kan vara farlig på Windows.

När du stöter på en av dessa filer, bör du ta extra noga med att se till att du är skyddad. Skanna med din favorit antivirusprogram, eller till och med ladda upp den till en tjänst som Virustotal att se till att det inte finns några virus eller skadlig kod.

Självklart ska du alltid ha din antivirusprogram igång och aktiv, och skydda dig i bakgrunden – utan att veta mer om några ovanliga filtillägg kan vara användbara för att förhindra något dåligt händer.

Dessa filnamnstillägg är potentiellt farliga eftersom de kan innehålla kod eller exekvera godtyckliga kommandon. An.exe fil är potentiellt farligt eftersom det är ett program som kan göra vad som helst (inom gränserna för Windows User Account Control-funktionen). Media-filer – like.JPEG bilder and.MP3 musikfiler – inte är farliga eftersom de inte kan innehålla kod (Det har förekommit några fall där en skadlig bild eller annan mediefil kan utnyttja en sårbarhet i en visningsprogram, men dessa. fall är sällsynta och är lappat snabbt.)

Med detta i åtanke är det viktigt att veta precis vilka typer av filer kan innehålla kod, skript och andra potentiellt farliga saker.

EXE – En körbar programfil. De flesta av de program som körs på Windows are.exe filer.

PIF – Ett program filinformation för MS-DOS-program. While.PIF filer inte ska innehålla körbar kod, Windows treat.PIFs samma as.EXE filer om de innehåller körbar kod.

ANSÖKAN – En installationsprogrammet användas med Microsofts Clickonce-teknik.

GADGET – En gadget-fil för Windows-skrivbordet gadget teknik som introducerades i Windows Vista.

MSI – En Microsoft installationsfilen. Dessa installera andra program på datorn, även om ansökningar även kan installeras by.exe filer.

MSP – En Windows Installer-korrigeringsfil. Används för att lappa applikationer som körs with.MSI filer.

COM – Den ursprungliga typen av program som används av MS-DOS.

SCR – En Windows skärmsläckare. Windows skärmsläckare kan innehålla körbar kod.

HTA – En HTML-program. Till skillnad från HTML-applikationer körs i webbläsare, är HTA-filer körs som tillförlitliga program utan sandlådor.

CPL – en kontrollpanel fil. Alla verktyg som finns i Windows kontrollpanel are.CPL filer.

MSC – En Microsoft Management Console fil. Applikationer såsom grupprinciper och Diskhantering are.MSC filer.

JAR -.JAR filer innehåller körbar Java-kod. Om du har Java runtime installerad, kommer .JAR filer köras som program.

BAT – en batch-fil. Innehåller en lista över kommandon som ska köras på din dator om du öppnar det. Ursprungligen används av MS-DOS.

CMD – en batch-fil. Liknande to.BAT, men detta filändelsen infördes i Windows NT.

VB, .vbs – En VBScript fil. Kommer att utföra dess ingår VBScript kod om du kör det.

VBE – En krypterad VBScript fil. I likhet med en VBScript fil, men det är inte lätt att tala om vad filen faktiskt kommer att göra om du kör det.

JS – A JavaScript file..JS filer används vanligtvis av webbsidor och är säkra om den körs i webbläsare. Dock kommer Windows run.JS filer utanför webbläsaren utan sandlådor.

JSE – En krypterad JavaScript-fil.

WS, WSF – En Windows Script-fil.

WSC, .WSH – Windows Script Komponent och Windows Script Host kontrollfiler. Används tillsammans med Windows Script-filer.

PS1, .PS1XML, .PS2, .PS2XML, .PSC1, .PSC2 – En Windows Powershell-skript. Körs Power kommandon i den ordning som anges i filen.

MSH, .MSH1, .MSH2, .MSHXML, .MSH1XML, .MSH2XML – En Monad skriptfilen. Monad döptes senare Powershell.

SCF – En Windows Explorer kommandofil. Kunde passera potentiellt farliga kommandon till Windows Explorer.

LNK – En länk till ett program på datorn. En länk fil skulle kunna innehålla kommandoradsalternativ attribut som gör farliga saker, såsom att radera filer utan att fråga.

INF – En textfil som används av AutoRun. Om kör, kan den här filen potentiellt starta farliga tillämpningar kom med eller passera farliga alternativ till program som ingår i Windows.

REG – En Windows-registret file..REG filer innehåller en lista över registerposter som ska läggas till eller tas bort om du kör dem. En malicious.REG fil kunde ta bort viktig information från registret, ersätta det med skräp data, eller lägga till skadliga data.

DOC, XLS, ppt – Microsoft Word, Excel och PowerPoint-dokument. Dessa kan innehålla skadlig makrokod.

Docm, .dotm, .xlsm, .XLTM, .xlam, .pptm, .potm, .PPAM, .ppsm, .SLDM – Nya filändelser införts i Office 2007. M i slutet av filändelsen anger att dokumentet innehåller makron. Till exempel innehåller a.DOCX fil inga makron, medan a.DOCM fil kan innehålla makron.

Detta är inte en uttömmande lista. Det finns andra typer av filer tillägg – like.PDF – som har haft en rad säkerhetsproblem. Men för de flesta av filtyperna ovan, det finns bara inte säkra dem. De finns för att köra godtycklig kod eller kommandon på datorn.

Som om mängden av potentiellt farliga filtillägg att hålla reda på var inte tillräckligt, en sårbarhet i Windows tillåter skadliga individer att dölja program med falska filtillägg.

Sean Parker, killen som skapade stor uppståndelse kring 2000 med sin musik delningstjänst Napster, fortsatte med att arbeta för musikstreamingtjänsten Spotify till mäklare behandlar stora skivbolagen.