äggvita är ett ofta använt culinary komponent mer känd som?

Svar: äggvita

De skapar distinkta vita ringen runt stekt ägg, de är piskade i maränger, patienter oroliga cholesterolintag rekommenderas att äta dem ensam sans äggula, och de har även använts i bokbinderi och grafik genom åren. Äggvita är en proteinrik och överraskande varierande komponent i fågelägg.

Även om vi helt enkelt kallar ämnet “äggvita”, är dess tekniska namnet äggvita. Det känt härledas från termen “albumin”, den klass av vattenlösliga och svavelinnehållande proteiner som finns i överflöd i den vita av ägget samt i andra organiska vävnader som muskel och blod.

När naturen har sin gång och ägget befruktas, tjänar äggvita som en skyddskudde för gulan och växande fågel fäst vid den samt att ge näring till nämnda fågel. När vi möter äggvitan i obefruktade ägg som används för matlagning, vi får uppleva ett roligt litet experiment i varje måltid. När du koka ett ägg, vare sig det genom att koka den, steka den, eller på annat sätt förbereda den med värme, du bevittna denaturering och utvecklandet av de albuminproteiner. Eftersom proteinerna utvecklas och äggvitan stelnar, visar det vita och blir tätare. Om du någonsin har överkokt din stekt ägg och noterade sin gummi struktur, är att texturen ett resultat av helt denaturera proteiner som finns däri.

 cyclonebill.