alternativa tangentbordslayout förklarade: bör du byta till Dvorak eller Colemak?

QWERTY – så kallad eftersom bokstäverna på det övre vänstra hörnet av tangentbordet börja med QWERTY – är den vanligaste tangentbordslayout. Men vissa människor tror alternativa tangentbordslayouter som Dvorak och Colemak är snabbare och mer effektivt.

Du kan byta tangentbordslayout genom att ändra inställningen operativsystemets tangentbordslayout, även om bokstäver tryckta på tangentbordet inte kommer att matcha den nya layouten. Du kan också få tangentbord utformade för Dvorak eller Colemak, om man så vill.

QWERTY är gammal. Det blev populärt med Remington nr 2 skrivmaskin, släpptes 1878.

Den ursprungliga layouten för skrivmaskin används tangenterna ordnade i alfabetisk ordning. När du trycker på en knapp, baren nyckeln var fäst skulle drabba papper, skriva ut brev på papperet. I fyra rader arrangemang, var dessa stänger anordnade på utsidan av en cirkulär ring. När du trycker på en knapp, skulle lämplig bar svänga från kanten av ringen och träffade papper i centrum.

Det fanns ett problem här. Om du tryckte på knapparna bredvid varandra i snabb följd, skulle staplarna kolliderar med varandra och nycklarna skulle fastna. Bokstäverna på tangentbordet måste ordnas så att du skulle vara att trycka på knapparna långt ifrån varandra när du skrev, vilket minimerar frekvensen av skrivmaskin sylt. Layouten att de kom upp med är i grunden densamma som QWERTY layout vi använder idag. QWERTY är en layout utformad så nycklarna du använder när du skriver är långt ifrån varandra.

Denna layout är fortfarande används idag eftersom det blev standard. Folk lärde sig QWERTY layout och kunde behålla sin muskelminne som de bytte mellan olika skrivmaskiner. När datorns tangentbord skapades, var det bara logiskt att använda samma tangentlayout alla redan används. Tangentbordet hade en liknande funktion som den skrivmaskin, och folk kan använda sina skrivmaskin färdigheter på dessa nymodiga enheter.

Med andra ord, är QWERTY gemensamma tack vare nätverket effekten. De flesta använder QWERTY, så att folk gör skrivmaskiner, datortangentbord, bärbara datorer och pekskärmstangentbordet på tabletter och smartphones fortsätter att använda QWERTY. Det är de facto-standard.

Det finns alternativ till QWERTY, men de flesta människor tenderar att inte se dem som vida överlägsen. Även om någon tänker en alternativ layout skulle kunna vara mer effektiva, till verkligheten av att ha lära layouten eller göra andra människor lära layouten avskräcker oss från att ändra.

Den “Dvorak” patenterades 1936 av Dr augusti Dvorak. Layouten placerar de vanligaste bokstäverna i hemmet raden där de är lätta att nå, och minst vanligen använda bokstäver på den nedersta raden, där de är svårast att nå. Medan QWERTY resulterar i de flesta av skriv utförs med vänster hand, resulterar Dvorak i de flesta bokstäverna som utförs med höger hand.

Medan QWERTY designades så tangentbord inte sylt var Dvorak utformats genom att ta en titt på QWERTY och försöker komma fram till en snabbare och mer effektiv layout. Människor som föredrar Dvorak tangentbord hävda att det är mer effektivt, kan öka skrivhastighet, och även ger bättre ergonomi.

Colemak är mer lik QWERTY layout, så det är lättare att byta till från en vanlig QWERTY-tangentbord. Det finns bara 17 ändringar som gjorts från QWERTY layout. Liksom Dvorak, är det utformat så hemmatangentraden används oftare och minska hur långt fingrarna behöver flytta när du skriver.

Det finns andra alternativ tangentbordslayouter, men dessa är de mest populära två.

Du definitivt inte kommer att skriva snabbare direkt efter bytet. Du måste spendera lite tid – förmodligen minst ett par månader – relearning tangentbordslayout och komma tillbaka till skrivhastighet du kan uppnå med QWERTY.

Men när du få tillbaka upp till hastighet, kommer du att kunna skriva ännu snabbare? Detta är mycket kontroversiellt. Utföra några webbsökningar och du hittar människor som påstår att de kan skriva betydligt snabbare med Dvorak eller Colemak och personer som hävdar att de försökte byta och kan inte skriva något snabbare.

Om dessa layouter verkligen var bättre än QWERTY, skulle vi förmodligen ha tydliga studier som visar deras fördel. Studierna skulle visa att användare som använt dessa layouter kan skriva snabbare. Vi har inte dessa studier. De flesta studier tycks inte visa någon skillnad mellan dessa tangentbordslayouter. Om det finns en mätbar skillnad i studien, är det i allmänhet mycket liten.

Detta är en av anledningarna till QWERTY är fortfarande används – det finns inte ett tydligt alternativ som är mycket bättre.

Dvorak är ett standardiserat tangentbordslayout, och det är även i Windows. Du kan byta operativsystem för att använda denna tangentbordslayout och prova att använda den i dag. Tänk på att nycklar fungerar annorlunda än hur de visas på tangentbordet – när du trycker din QWERTY-tangentbord Q-tangenten, kommer tecknet visas om du använder Dvorak layout. Du kommer förmodligen vill skriva ut en layout så att du faktiskt kan kontrollera vad dina nycklar gör.

För att aktivera Dvorak på Windows 7 öppnar regionen och språk fönster från Kontrollpanelen, klicka på fliken Tangentbord och språk och klicka på Ändra tangentbord knappen. Klicka på Lägg till, expandera den engelska (USA) sektion, och lägg till en Dvorak layout. Du kan sedan byta din aktiva tangentbordslayout. Använda språket alternativ för att ändra tangentbordslayout på Windows 8.

Du kan också köpa tangentbord för Dvorak eller Colemak. Dessa tangentbord har rätt nycklar tryckt på dem, så att de blir lättare att använda. Men de är mindre vanligt – du får problem om du vill ha en bärbar dator med en inbyggd Dvorak tangentbord! Du kan köpa överlagringar för vissa tangentbord så att du kan se Dvorak layout utan att ersätta tangentbordet hårdvara.

Byta till dessa tangentbordslayouter kommer också att vara grov om du har en livstid erfarenhet med QWERTY. Du behöver månader – kanske till och med så mycket som ett år – att få tillbaka upp till din aktuella hastighet. När du använder någon annans dator, måste du använda QWERTY layout – så alla dina Dvorak muskelminne kommer bara skada dig. iPads och iPhones endast stödja QWERTY layout för sina pekskärms tangentbord, så du kan inte ordna tangentbordet layout för att matcha din Dvorak layout.

Så vi rekommenderar att byta bort från QWERTY? Inte alls – har fördelar inte bevisats av studier och byta till en ny tangentbordslayout tar mycket tid och ansträngning. Om du är intresserad, tveka inte att ge det ett försök – men ha i åtanke har du månader kvitt QWERTY och lära sig ett nytt layout innan du kan även bestämma om den nya layouten är bättre.

Image Credit: Chris Mear på Flickr, Mysid på Wikipedia, Stanley Wood på Flickr, Wikipedia, Wikipedia, Justin Henry på Flickr

Oj!! Inte kommer att hända för mig. Det tog mig 50 år att lära sig QWERTY.

Ser ut som peck tid är ungefär densamma, men min jakt tid skulle gå upp.

Jag använder Dvorak, jag byta några år sedan. Det tog mig ungefär en månad att komma tillbaka till min qwerty hastighet, och jag känner mig mycket mer bekväm när du skriver nu! Jag kan använda både qwerty och Dvorak tangentbord mycket bra! Jag hittade inte växla fram och tillbaka en fråga för mycket lång, du anpassa! Det var definitivt verkligen svårt att vänja sig dock.

Jag swithed också för några år sedan att DVORAK. Innan jag kunde inte få mycket fart på qwerty och bestämde sig för att byta, uppmuntrade också att skriva snabbt på engelska (för sysadmin, kod ändamål). Nu mitt sinne kan anpassa sig till dubbla layouter, jag kan skriva Dvorak utan etiketter på qwerty-tangentbord, och även fortfarande skriva in qwerty. Min hastighet har inte ökat, ibland jag fortfarande inte stroke rätt bokstav, men jag känner mig mer bekväm att skriva på dvorak.

Jag använder också Dvorak på Android, och med iPad med ett externt Bluetooth-tangentbord (ja, Dvorak stöd aktiverat endast externa tangentbord på ipad).

Jag är i färd med att byta till Colemak, fann jag att jag “flyta” mina händer över qwerty-tangentbord, men hemma rad på Colemak är så mycket mer användbar, så jag använder “rätt” finger positionering. De två olika driftslägen tillåter mig att växla mellan de två utan större muskelminne nedbrytning.

Jag fann att jag hade ett problem med standard Colemak layout, byta ut “R” och “S” nycklar, och “N” och “E” nycklar ökat min maskinskrivning noggrannhet dramatiskt.

Det finns ett par punkter i det här inlägget jag vill kommentera

För det första påståendet att Qw eller Dv arbetar ena handen eller andra svårare. Jag tror att de är faktiskt båda stängda balanserad över en timme för att skriva, men när man betänker hur vi skriver, det finns en stor skillnad. QW gör ett handarbete ett tag, sedan den andra, och så vidare. Dv växlar händer med nästan varje tangenttryckning. Skriver detta på Qw: endast överdrivna stewardesses hoppa på ruskade pumpor. Otäck. Jag tror att den längsta en hand ord på Dvorak är “valp”

QW gör också att du skriver genom att flytta dina händer, med DV, du oftast skriver genom att bara röra fingrarna. QW lägger 70% av tangenttryckningar på den översta raden och 12% på botten. Du skriver bara på din “hem raden” 18% av tiden. Dv lägger 70% i mitten, 22 på toppen, och endast 8% på svåråtkomliga nedersta raden som innehåller minst använda bokstäver. Qw har också hoppa uppifrån och ned en hel del (prova “minimum”). Dessa kallas “hinder” och de förekommer aldrig i Dv såvida du inte är skotsk. (McGyver – Mc i Dv är där Mi är i Qw)

Om Qw s “hem” v: varför bara EN vokal ?? J och K är mindre vana än T och H, till exempel. F gör inte de 10 heller. Och Semikolon !! ??? Verkligen!

Dv mittenrad: AOEUI DHTNS håller händerna omväxlande och hemma. Dessutom är konsonanterna till höger anordnad för massor av “rullande-in”. Exempel: TH SH SN St och. Försök rulla fingrarna ut – det är svårare, är inte det? KJD på Qw är den i Dv, (3 når vs 0 når) som du kan skriva snabbare?

Här är en bra sida: http://www.theworldofstuff.com/dvorak/

Den andra stora problem med nästan alla tangentbord är att de är vridna åt vänster. Varför? Så keybars inte fastna. Men datorer inte har keybars. Min lösning på detta vridning av vänster handled och översträckning av den högra har använt en Typematrix (typematrix.com) tangentbord. När du har upplevt nöjet att matris layouter och lättare att nå centrum-Enter och backsteg, kommer du inte vill gå tillbaka. En annan fördel är att TypeMatrix kan ansluta till en bärbar dator USB och styrelsen sitter exakt ovanför den inbyggda ombord.

Den andra punkten jag ifrågasätter är den tid som krävs för Inlärning. Studier har visat att ex-QW maskinskrivare kan återfå sin forna hastighet på bara 52 timmar av träning – Det är ungefär 26 dagar (mer än 2 timmar per dag är kontraproduktiv). Som relaterar nära till min egen erfarenhet. Efter 30 år av Qw, bytte jag till DV 1993. Jag skrivs ut layouten för träning. Vid slutet av den första dagen, var jag upp till 20 WPM. I en månad, slog jag min tidigare hastighet runt 60 och i dag jag kan kryssning på 75 till 80. Om jag fortfarande hade mina yngre fingrar, jag kunde slå 100 lätt.

Så, är det värt att byta? Du kommer nästan säkert återfå din forna hastighet och kommer sannolikt överstiga det. Detta beror på att Dv är så mycket mer bekväm och mindre tröttande. Även vid en lite mindre hastighet, kommer du att vara mer produktiva. Du är också mindre benägna att ha handen eller handleden problem som du ålder. Jag har för närvarande ingen.

Du måste skriva på många datorer? (SYS admin typer) Du kan faktiskt bära en Typematrix runt och koppla in den. Det kommer att arbeta med den ursprungliga styrelsen fortfarande inkopplad. Jag har provat det. Det finns inga drivrutiner att ladda. Det fungerar bara. Det är också kabelanslutet att skriva in DV eller QW eller ens Colemack så det finns leka i kontrollpanelen.

Tack för artikeln. Det är fantastiskt att något så viktig roll för hur vi använder datorn för hela våra liv skulle vara oförändrat från nästan 100 år innan datorn ens uppfanns!

Mitt intresse för layouter har varit främst från nyfikenhet snarare än något akut behov av att skriva hastighet förbättring eller andrum från en fysisk kondition. Jag tycker helt enkelt att förstå hur jag interagerar med maskinen, är konsten att lösa den känsliga frågan om “optimala” layout samt se plast nervsystemet till relearning hur man skriver.

Om du är alls intresserad av en alternativ utformning, både Dvorak och Colemak är fina alternativ i min mening. Kommer du att vara så mycket bättre än QWERTY? Enligt min erfarenhet med alternativa layouter under ett par år, jag slutade att ge upp på dem eftersom jag inte kunde skriva som jag brukade på andras datorer, och jag kan inte bära ett tangentbord överallt jag går. Vissa människor kan lära sig att växla mellan layouter, eller så säger de, men jag upptäckte att jag inte kunde.

Jag skulle ändå säga att det är värt ett försök om du kan montera den på din fritid. Du vet inte om du kommer att gilla det eller inte. Det var en fråga om praktiska som fick mig att sluta, inte av motvilja.

Jag äntligen hittat en kompromiss som jag har använt under det senaste året eller så, vilket är en stor förbättring jämfört med QWERTY utan att offra möjligheten att fortfarande skriver QWERTY. Jag kallar det Minimak och jag utformade den som en minimalistisk inställning. Om du tittar på ett verktyg som tangentbordslayout analysator, ser du att de flesta av förbättring som Colemak och Dvorak erbjudande kan ges i dramatiskt färre nyckelbrytare än de gör det i. På bara fyra tangenter ‘skillnad från QWERTY du kan förklara 60% av Dvorak: s förbättring, och Dvorak förändringar 25 tangenter. Om du letar efter bang för din inlärning investering, kan du göra mycket bättre än både Colemak och Dvorak utan att investera månader av ansträngning.

Om det finns en sak som jag har hittat är det dock att layouter har en extremt subjektiv känsla för dem. En person favorit är inte nödvändigtvis någon annans. Försök att utforma eller ändra en layout för att passa din egen smak. Det finns ingen anledning att inte (utom tid), eftersom när du steg bort från QWERTY, det finns ingen annan “standard” du måste följa. Det är alla anpassade vid den punkten, även om du går med en känd layout. Experimentera och njuta.

Tack igen.

En mycket stor en på TypeMatrix, nöjd användare här. Få den tomma en extra stil!

Trots den utbredda uppfattningen att engelska är det officiella språket i USA, det finns ingen officiellt deklarerade språk.