analysera och hantera hårddiskutrymme med WinDirStat

Det finns några verktyg inbyggda i Vista och XP som gör att du kan övervaka hårddisk hälsa, liksom vår tidigare artikel om hur man skapar en fullständig systemhälsorapport. Vi har också omfattas tredjepartsverktyg som DriveSpacio, och i dag ska vi gå igenom att använda WinDirStat att visualisera hårddiskutrymme.

Installation

Installera WinDirStat är så lätt på det blir … en sak att påpeka är att om du har ett äldre system som du vill vara säker på att kontrollera ANSI som en kärnkomponent.

med användning WinDirStat

När först lansera WinDirStat får du möjlighet att välja alla eller enskilda enheter, kan du även välja att skanna en mapp. För detta exempel kommer jag att gå vidare och skanna min lokala enhet.

Medan skanning du kan se framsteg. Kolla in den svala Pac-Man animationer! Jag är en sådan sucker för nörd nostalgi =)

Scan Tool lite under en minut, och du sluta med en trevlig grafisk representation av filerna på din hårddisk.

WinDirStat har tre sektioner Kataloglistan, Extension List, och grafiskt galna färgade TreeMap. Färgerna på listan förlängning motsvarar placeringen av den typ av fil på TreeMap.

Använd olika visningsalternativ för att ändra utseendet på nyttan eller mängden data som visas i TreeMap. När du för muspekaren över en viss del på TreeMap kan du välja att rensa filen upp, titta på dess egenskaper, eller öppna katalogen det är via Utforskaren.

Naturligtvis finns det anpassningsbara inställningar, här är ett exempel på att ändra TreeMap färgmönster.

Slutsats

Den TreeMap ger möjlighet att enkelt gå till varje katalog eller enskild fil på en hårddisk. Det är också en mycket trevlig grafisk representation av varje typ av fil förlängning. Om du någonsin undrat vilka filer som tar upp så mycket utrymme kommer prydligt visa den skyldige och låta dem rengöras direkt från GUI. WinDirStat fungerar på alla versioner av Windows från 95 upp till Vista. Detta är bra för äldre system fortfarande drift som behöver underhåll.

Hämta WinDirStat för alla versioner av Windows från Ninite

Den enda gången som ikoniska seriefigurer Mickey Mouse (en Disney karaktär) och Bugs Bunny (en Warner Brothers tecken) har framträdde tillsammans var i filmen Vem satte dit Roger Rabbit.