chockräkningar: hur man undviker $ 22.000 eller mer i internationella roamingavgifter

Roaming data kan kosta så mycket som 300 gånger priset på inhemska uppgifter, vilket leder till chockräkningar. Några av de mer extrema exempel på roaming räkningar har varit för tiotusentals dollar.

Bärare måste förhandla roaming kontraster med varandra, och de är i allmänhet lägga så mycket uppmärkning som de vill när de förhandlar roamingavgifterna. Om du reser med en smartphone, akta oss för roamingavgifter.

Det bästa tips för att resa med en smartphone är att undvika att använda roamingdata helt. Inaktivera roaming data på din mobiltelefon så att du inte kommer att använda det när du reser. Om du behöver en Internet-anslutning, hitta en Wi-Fi-nätverk och använda det.

Inaktivera roaming data kommer se till att du inte kommer att debiteras för data, men du kan betala för inkommande texter och röstmeddelanden – även om du inte besvara dem. Om du anländer i ett främmande land innan telefonen i flygplansläge, kommer telefonen att förknippas med den lokala bäraren. När du tar emot ett samtal, kommer att samtalet kopplas till den aktuella platsen. Om du inte svarar på det, kommer det att dras tillbaka till ditt hemland där den som ringer kan lämna ett röstmeddelande. Således kan den lokala bäraren betalt roamingavgifter även om du inte svarar på samtalet. (Detta kan variera beroende på din operatör, din plan, landet, avtalen inblandade, och så vidare. – Det är en enda röra)

Så även om du har telefonen i flygplansläge och inte svara på några samtal, du kan fortfarande tas ut för roamingsamtal och textmeddelanden. Om du vill undvika detta helt, sätta telefonen i flygplansläge innan du åker hemifrån och lämna den där för hela resan.

Du kanske kunna kontakta din operatör och inaktivera roaming helt – telefonens data, röst och textmeddelanden kommer inte att fungera utanför landet, men du kommer inte vara i riskzonen för att drabbas av roamingavgifter.

Om du vill använda roaming uppgifter – eller bara samtal och texter – vara noga med att kontrollera roamingavgifter i förväg. Mobil provider har förmodligen en webbplats med denna information. Du kan kontrollera att se om de roamingavgifter är rimliga eller helt over-the-top och justera din användning därefter.

Många flygbolag erbjuder speciella roaming paket som du kan lägga till din nuvarande plan. Dessa passager kan vara hela världen eller endast för vissa länder. Om du vet att du kommer att roaming och använda telefonen, kommer du ofta spara pengar genom att köpa en roaming pass i förväg i stället för att betala avgifterna i efterhand.

Roamingavgifter kan kosta så mycket mer än den inhemska uppgifter – så varför ströva? Förutsatt att du har en olåst telefon, kan du köpa ett lokalt SIM-kort och sätt in det i din nuvarande telefon. Du kommer att ha ett nummer och plan med en lokal bärare och du kommer att betala standard inhemska fall inte priserna är reserverade för mejsling utlänningar.

Detta fungerar ofta bra med förbetalda bärare, som du kan sätta några pengar på en plan utan att underteckna ett kontrakt eller betala en månadsavgift. Om din nuvarande telefonen är låst till operatörens nätverk, kan du antagligen bara köpa en billig telefon – även en som bara stöder samtal och texter, om du bara vill ha en nödtelefon.

Om du har beslutat att köpa en roaming plan eller ta itu med roamingavgifter, kommer du fortfarande vill använda så lite data som möjligt. Var noga med att stänga av appuppdateringar och minska mängden data telefonen använder i bakgrunden. Ställ appar som använder bakgrundsdata att arbeta med Wi-Fi, och vara försiktig med de program du öppna och använda med en dataanslutning.

Om du fastnar med ett lagförslag för tiotusentals dollar eftersom du använde roaming data behöver du inte att lugnt acceptera den. Kontakta din operatör och bestrida räkningen. Med lite tur kommer de att minska avgifterna för dig, speciellt om du har varit en lång tid kund. Standard tips för att hantera kundtjänstmedarbetare gälla – inte vara en idiot (ingen vill hjälpa ett ryck). Var inte rädd för att eskalera till någon högre upp.

Detta verkar fungera – i de flesta fall av synnerlig chockräkningar, transportörer minska vansinnigt höga avgifter för kunder som klagar. I fallet med en kanadensisk vars son använde 700 MB data på en resa till Mexiko, lades ett lagförslag för $ 20.000 reduceras till $ 2200 så snart kunden klagade. Kunden har fortsatt att bekämpa avgifterna, eskalerande sitt klagomål till VD för företaget, och hans räkning slutligen reduceras till $ 200.

Om du är nästa person fastnat med ett lagförslag för tiotusentals dollar och operatören kommer inte att hjälpa dig, inte vara rädd för att ta din berättelse till media – ibland är allt som verkar fungera.

Kostnaden för roamingavgifter är löjligt, men det är något du måste tänka på när du reser med en mobiltelefon. Tyvärr kan det dröja innan vi lever i en värld där vi kan resa och debiteras rimliga avgifter utan att behöva detaljstyra våra telefoner och forskning dessa avgifter i förväg.

Image Credit: Sean MacEntee på Flickr, Richard Eriksson på Flickr

Det går inte att hitta “Uppdatera appar automatiskt” i inställningarna. Var är det, tack? Vi brukade kunna kryssa ett fall för varje program för att undvika automatisk uppdatering, men det här fallet har nu försvunnit. Det ser ut som mina program inte uppdateras automatiskt, men.

Var inte rädd för att eskalera till någon högre upp.

Lägg en muta, och välkommen till Indien, folks!

Även om Sagan om Ringen-trilogin har cirka 3 miljarder dollar i vinst, har ingen av dessa pengar gått till Tolkien Estate, J.R.R. Tolkien sålde filmrättigheterna till hans litterära opus 1969 för £ 10,000 (~ $ 16,578.50 USD).