genom vars ansökan margarin uppfunnit?

Svar: Napoleon III

Om du är ett fan av margarin, har du ingen annan att tacka för smörsubstitut än Louis-Napoléon Bonaparte, eller Napoleon III, första president av Frankrike och brorson och arvtagare av Napoleon Bonaparte.

1869, stigande kostnader smör ledde Napoleon III att inrätta ett pris tilldelas den första personen som skulle kunna skapa en närande och lagringsstabil fett för att ersätta smör i skafferier franska hem och militärbaser.

En fransk apotekare och kemist vid namn Hippolyte Mège-Mouriès fick priset med sin blandning av nötkreatur och skummjölk. Han kallade sin blandning OLEOMARGARIN. Längs vägen var det förkortas och vi vet att det i dag som vanligt gammalt margarin.

Jag får alla mina värdelös kunskap från TV, bara kände till detta på grund av förra veckans Mad Män.

När jag var liten tillbaka i 40-talet, mejeriindustrin var inte alltför nöjd med margarin. De hade en lag som antogs som krävde att färgämnet som gör margarin gul INTE kan blandas före försäljning. Pinnen du köpte såg ut som ett block av ister med en liten pärla orange färg i ett hörn. Mitt jobb som en tot var att massera behållaren tills färgämnet jämnt blandas in med den vita blocket. Före blandning, blocket såg ganska kostnadskalkylen … vilket är exakt vad mejeriindustrin hade i åtanke. Såvitt jag vet, ingen någonsin försökt att passera margarin ut som smör.

Även tillbaka i dagarna som @Ron_McNichol talar, åtminstone i Ohio där jag bodde, vi kallade det Oleo, inte margarin. Men jag minns att behöva lägga den verkliga smör färg oss.