kan data på hårddiskar degraderar utan en varning om skadan?

Vi oroa hålla våra data och filer säkra och intakta, men är det möjligt för data skadas och nås av en användare utan en anmälan eller varning av något slag om problemet? Dagens Superuser Q & A inlägg har svaret på en orolig läsare fråga.

Dagens Frågor och svar session kommer till oss med tillstånd av Superuser-en uppdelning av Stack Exchange, en community-driven gruppering av Q & A webbsidor.

Foto med tillstånd av generaliserande (Flickr).

Superuser läsare detalj morto vill veta om data på hårddiskar kan brytas ned och nås utan en varning om skadan

Är det möjligt att fysisk nedbrytning av en hårddisk kan orsaka bitar att “flip” i en fil innehåll utan operativsystemet märker förändringen och meddela användaren om det när man läser filen? Till exempel kan en “p” (binär 01.110.000) i en ASCII-textfil byta till en “q” (binärt 01.110.001), sedan när en användare öppnar filen, ser de “q” utan att vara medveten om att ett fel har uppstått?

Jag är intresserad av svar som rör FAT, NTFS, eller referenser (om det gör en skillnad). Jag vill veta om operativsystem skydda användarna från detta, eller om vi ska kontrollera våra data för skillnader mellan kopior över tiden.

Kan data på hårddiskar degraderar och nås utan en varning om skadan?

Superuser bidrags Guntram Blohm har svaret för oss

Ja, det finns en sak som kallas lite röta. Men nej, kommer det inte att påverka användaren obemärkt.

När en hårddisk skriver en sektor till skivorna, betyder inte bara skriva bitarna i på samma sätt som de är lagrade i RAM-minnet, använder den en kodning för att se till att det inte finns några sekvenser av samma bit som är för långa. Den lägger även till ECC-koder som gör det möjligt att reparera fel som påverkar ett par bitar och upptäcka fel som påverkar mer än ett par bitar.

När hårddisken läser sektorn, kontrollerar den här ECC koder och reparerar vid behov (och om möjligt). Vad som händer sedan beror på omständigheterna och den fasta programvaran på hårddisken, som påverkas av beteckningen för enheten.

Detta är en av de viktigaste skillnaderna mellan hårddiskar som säljs som “desktop”, “NAS / RAID”, eller “videoövervakning” hårddiskar. En RAID hårddisk kan bara ge upp snabbt och gör regulatorn reparera sektorn för att undvika fördröjningar på användarens sida. En stationär hårddisk kommer att fortsätta att försöka igen och igen eftersom att ha användaren vänta några sekunder är förmodligen bättre än berätta data går förlorad. Och en video hårddisk värden konstant datahastigheter mer än felhantering som en skadad ram typiskt inte ens märkas.

I varje fall, kommer hårddisken veta om det har varit lite röta, typiskt återhämta sig från det, och om det inte kan det kommer att berätta regulatorn som i sin tur kommer att tala om för föraren som sedan kommer att tala om för operativsystemet. Då, är det upp till operativsystemet för att presentera felet till användaren och agera på den. Det är därför cybernard säger

Hårddisken kommer att veta om det är något fel med en sektor, men det kommer inte att veta vilka bitar som har misslyckats. En enda bit som har misslyckats kommer alltid fångas av ECC.

Observera att chkdsk och filsystem som automatiskt reparera sig behandlar inte reparera data inom filer. Dessa är inriktade på korruption inom strukturen av filsystemet självt, som en skillnad i en filens storlek mellan katalogpost och antalet tilldelade block. Den självläkande funktion i NTFS kommer att upptäcka strukturella skador och hindra den från att påverka dina data vidare, men det kommer inte att reparera alla data som redan är skadad.

Det finns naturligtvis andra orsaker till att data kan skadas. Till exempel, kan dålig RAM-minne på en styrenhet ändra data innan den ens skickas till hårddisken. I så fall kommer ingen mekanism på hårddisken detektera eller reparera data, och detta kan vara en anledning till att strukturen hos ett filsystem är skadad. Andra orsaker kan vara programfel, strömavbrott vid skrivning till hårddisken (även om detta tas upp i filsystemet journalföring), eller dåliga filsystemet förare (NTFS-drivrutinen på Linux som standard skrivskyddad under en lång tid sedan NTFS var omvänd konstruerad, inte dokumenterat, och utvecklarna inte lita på sin egen kod).

Dessa andra orsaker är varför vissa filsystem, som ZFS, hålla ytterligare checksumma information för att upptäcka fel. De är utformade för att skydda dig från en mycket mer saker som kan gå fel än bara lite ruttna.

Har något att tillägga till förklaringen? Ljud av i kommentarerna. Vill du läsa fler svar från andra tekniskt kunniga Stack Exchange-användare? Kolla in hela diskussionstråd här.

Fin förklaring. Kan denna bit röta, och efterföljande försök att återhämta sig, vara orsaken till datasystem som saktar ner? Under årens lopp har flera personer frågat mig att “fixa” sin långsam dator. Normalt tar det 5 minuter att starta upp, och öppna en app verkar ta för evigt, med hårddisken stryk hela tiden. Kanske finns det så mycket lite röta att varje diskåtkomst orsakar hundratals läs / skriver eller omfördelningar sektorn?

Om inte, att några andra idéer vad som orsakar en dator bli super långsamt?

Iris, ett släkte av ca 300 arter av pråliga blommande växter som finns runt om i världen, härleda sitt namn från det grekiska ordet för regnbåge (Iris är också namnet på den grekiska gudinnan av regnbågen).