vara beredd: skapa en återställningsenheten för Windows, Linux, Mac eller Chrome OS

Datorer inte kommer med installationen av operativsystemet CD längre. Om operativsystemet inte kommer att starta, behöver du en startbar återställningsenhet för att åtgärda det. Alla operativsystem kan du skapa dessa.

Dessa återvinnings enheter ger tillgång till samma återställningsalternativ operativsystemet innehåller. Du kan alltid skapa dem senare, även om du kan behöva tillgång till en dator som kör samma operativsystem.

Använd återställnings Media Creator för att skapa en USB-återställningsenhet i Windows 8.1 eller 8. Tryck på Windows-tangenten på tangentbordet för att få tillgång till startskärmen, typ återställningsenhet och tryck på Enter för att öppna “Skapa en återställningsenheten” verktyg. Sätt din USB-enhet och gå igenom guiden.

Detta verktyg ger dig också möjlighet att flytta återställningsenhet till USB-enheten, ta bort den från systemenheten. Detta kan bidra till att frigöra diskutrymme på enheter med små mängder av lagring, men du behöver USB-enheten för att uppdatera eller återställa datorn i framtiden.

Windows 7 inte tillåter dig att skapa USB-återställningsmedier. Du måste skapa systemreparationsskiva på en CD eller DVD. Tryck på Windows-tangenten för att öppna Start-menyn, typ systemreparationsskiva, och tryck på Enter för att öppna den. Ett system reparation discallows dig bästa tillgång till verktyg som Startreparation, som kan åtgärda problem som hindrar operativsystemet från att starta.

I Windows 8, kan du trycka på Windows-tangenten + R, typ recdisc.exe i dialogrutan Kör och tryck på Enter för att komma åt det här verktyget. Det låter dig skapa en CD- eller DVD-återställningsskivor för Windows 8. Denna dolda verktyg togs bort i Windows 8.1, så du måste skapa en USB-återställningsenhet i stället.

Det finns ingen anledning att skapa separata, specialiserade återställningsmedier Linux. Bara se till att du har en bootbar USB-enhet, SD-kort, DVD eller CD med din Linux-distribution är levande miljö på det. Om din Linux-distribution någonsin skadas och unbootable, sätta in live-cd och använda verktygen på live-cd för att åtgärda det.

Till skillnad från på andra operativsystem behöver Linux-distributioner som Ubuntu inte har specialiserade “reparationsinstallation” alternativ som kommer att försöka reparera en befintlig installation. Men det finns andra sätt att försöka reparera din Linux-system.

Till exempel kan du installera Linux-distribution utan att formatera hårddisken, hålla dina filer. Du kan följa guider att fastställa ditt operativsystem på nätet och kör de terminalkommandon. Du kan också använda andra verktyg – till exempel har vi instruktioner för användning av Boot-Repair verktyg för att fixa en GRUB problem.

OS X Recovery är inbyggd i din Mac. Moderna Mac även stödja Internet Recovery, så att de kan ladda ner OS X Recovery-miljön från Apples servrar vid behov. Detta är allt integrerat i Mac UEFI firmware, så det kan ladda ner återställningsmiljön och använda den även om hårddisken är helt torkas.

Du kan också skapa en OS X Recovery disk, vilket är användbart på Mac utan Internet Recovery eller om du vill komma åt återställningsläge utan en Internet-anslutning.

Ladda ner OS X Recovery Disk assistent från Apples webbplats. Kör det, välj en extern enhet för att installera återställningsmiljön till, och följ instruktionerna. Du kan sedan starta upp valfri Mac medan du håller alternativtangenten, välj återställningsenheten, och få tillgång till återställningsmiljön.

Du kan skapa en Chrome OS återställningsenheten på alla operativsystem – på Chrome OS själv, eller på alla Windows, Linux eller Mac OS X-system med Chrome installerat.

Installera Chromebook Recovery Utility från Chrome Web Store, infoga en 4 GB eller större USB-enhet eller SD-kort och välj modell av din Chromebook. Verktyget kommer att skapa en återställningsenheten med alla Chrome OS systemfiler på det – återställningsenheten gör det möjligt att installera hela Chrome OS operativsystem om det någonsin blir skadad. Till exempel kan detta hända om du använder utvecklarläget för full tillgång till Chrome OS operativsystem.

Till skillnad från de andra återställningsverktyg här, den enhet som du skapar är bara bra för den särskilda modell av Chromebook du väljer när du skapar den. Du kan inte återanvända återställningsenheten med flera olika modeller av Chromebook, men du kan snabbt skriva nya Chrome OS återhämtning filer till den.

Att starta återställningsmedier, bara in den i datorn och starta om. Om datorns startordningen är inställd på rätt sätt bör det starta direkt till återställningsmiljön.

Notera

Om datorn levererades med Windows 8 och du har uppgraderat till Windows 8.1, kommer din återhämtning enhet inkluderar Windows 8, och du måste uppgradera till Windows 8.1 efter att du uppdatera eller återställa datorn.

Bara av nyfikenhet, om du skapar en återställnings USB från Windows 8 / 8,1, omfattar det även systemdrivrutiner i återhämtningen? Jag vet att det är något som skulle vara till nytta.

En anteckning om artikeln kontinuitet: Du har en Win 8 / 8,1 där du diskuterar att skapa en USB-återvinning verktyg, då du byter till sektionen för Win 7, men ta upp att skapa en återställningsskiva för Win 8 / 8,1 i Win 7 sektion.

1) Kommer återställningsskivan i usb vara in.iso format?

2) Behöver jag en tom pendrive?

3) Kommer förare ingå?

Systembussen, en del av datorhårdvaruarkitektur, har fått sitt namn från det latinska ordet “omnibus”, som betyder “för alla”, en hänvisning till hur bussen skyttlar alla data mellan de komponenter som länkar.